Jumat, 15 September 2017

Masak Soto Gombong Ala Inyong

Angger pas mudik  Karanganyar -Kebumen ana jajanan siji  ora tau kelalen tak cicipi.Apa kuwe....? Soto Gombong.Wiwit biyen inyong paling demen jajan Soto di bandingna  Bakso,Mie Ayam,Somay.Seliyane maregi isine komplit banget ana :Suun,Kubis,Kacang,kecambah ijo,remukan krupuk abang putih,irisan pitik(kampung).Ana siji maning sing mbedakna karo soto liyane ana Gethuk Gorenge.

Aja salah sangka gethuk gorenge campuran soto gurih asin.Dadi beda banget karo gethuk goreng khas Sukaraja rasane legi banget gula jawa.Sengertiku soto sing ana campuran gethuk goreng anane nang wilayah Kebumen bae.Mulane inyong angger jajan soto ora tau di tambahi lontong.Isine wis kumplit banget cukup nggo ganti mangan.

Senajan manggone nang Karanganyar inyong seringe jajan nang Gombong.Ora mbedakna bakul karanganyar kurang enak rasane.Ning embuh kayane luwih sreg.Apa maning pilihan warung sotone luwih akeh.Seliyane  wis melegenda"SOPONYONO""SOTO KAUMAN",ana maning  ngarep stasiun Gombong,apa  pasar Wonokriyo.

Senajan beda bakul rasane kanggo inyong pada bae. Kabeh nyamleng kari milih sing cocok ngendi.Dadi terus terang  ora bisa menehi rekomendasi ngendi paling enak.Angger  paling lawas sotone...ya mesti Soponyono dadi pilihane.

Senajan ora pinter masak Inyong ya tahu gawe dewek soto Gombong.Resepe saka bisikan bakule,kenalan kanca lawas kebeneran keluargane tahu dodol soto keliling.Rasane kanggoku ya wis  lumayan ora adoh banget karo soto beneran.Kanggo sedulur ngapak nang paran,angger kangen soto Gombong bisa masak dewek.

Soto gombong.

Cara Nggawe Soto Gombong :

Bahan kanggo isi :

1.Suun 

2.cambah ijo

3.irisan kubis

4.Irisan pitik(kampung)

5.kacang(sangrai/goreng)

6.krupuk (abang/putih)

7.gethuk goreng

8.sambel/kecap/jeruk nipis/irisan sledri/bawang goreng

Bahan kanggo bumbu alus :

1.bawang 5 iji

2.brambang 3 iji

3.jahe 3 cm

4.Kunir 3 cm di bakar

5.Kemiri 5 iji

6.Mrica 1 sendok teh

Bumbu liyane :

1.Laos

2.Serai

3.Godong jeruk

4.Godong Salam.

Cara masake :

1. Godog iwak pitik jawa cukup separo ben praktis dicacah cilik karo banyu  secukupe tambah uyah,bumbu, nganti empuk.Sisihna terus goreng nganti mateng kanggo suwiran isi soto.

2.Uleg bumbu bawang,brambang,jahe,kunir,kemiri,mrica nganti alus.Tumis nganggo lenga nganti mateng terus lebokna bekas godogan pitik(kaldu) kurang luwih 1 liter,aja klalen tambahi laos,serai(keprek),godong jeruk,salam.Tambahi gula jawa,uyah nganti pas rasane di godog  nganti umeb.

3.Gethuk Goreng :Carane kaya gawe gethuk biasa pilih budin sing mempur.Iris ukuran cilik kukus nganti mateng.Selagi anget di lembutna di uleg apa ditutu nganggo lumpang nganti alus.Tambahi bumbu bawang, ,mrica,kunir,uyah  terus dikepel ukuran sedeng.Goreng nganti mateng kecoklatan.

4.carane ngracik Sotone:

Suun,cambah ijo(godog setengah mateng),suwiran pitik,irisan kubis,remukan krupuk,kacang sangrai,gethuk goreng,kecap,irisan slendiri,jeruk nipis,bawang goreng,siram duduh sotone.Aja kelalen ben mantep tambahi sambel rawit godoge.

Kepriben kanca ngapak...? Gampang  banget cara masak Soto Gombong.Ning ana sedulur liya duwe resep seje Inyong ya matur nuwun di wenehi.

Salam ngapak.....!